Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
September 17th, 2003 by Valery Dachev

Пред- и следопределението

Седя си днес, закусвам и превключвам каналите. Попадам на една програма (няма да ви кажа коя обаче) и на една водеща (която също няма да спомена) и предаването и (което ще премълча). Някакъв тип там седнал да разяснява на коя зодия какво и предстои. Става ми смешно. Луната било в знака на не знам си кои, което означавало… А за Везните днес навлизала в единякой си дом, който бил дон на не знам си кое, което можело да се тълкува като… Ейй… съновник! Има едно нещо, дето някои го наричат “наука” и носи названието “астрология”. Ами това си е направо опaсно.

Добре де, аз уча физика. Едно време хора като Нютон мислили, че има начин чрез решенията на определени уравнения за движение и познавайки началното състояние на една система (положенията, скоростите и посоките на точките в първоначалния момент) да предскаже нейното нататъшно развитие (еволюцията и). Големи битки, голямо нещо било, докато тази идея се обори, защото на пръв поглед това е така. По едно време обаче се оказало, че някои от тези уравнения нямат еднозначно решение и системата може да тръгне както си иска. Оказва се също така, че и най-малки изменения в тези начални условия могат да предизвикат невероятна промяна в еволюцията (като известния пример с пеперудката, която пърха с крилца и с това предизвиква цунами на другия край на света). Изведнъж се появяват неща като теория на хаоса, статистическата физика, квантовата теория! За какво ги приказвам тия глупости? Грубо казано, оказало се, че нещата не са съвсем такива, каквито са, ами такива, каквито НАЙ-ВЕРОЯТНО биха били (това, междудругото, наистина е много грубо казано :)). И то това е даже във физиката на микросвета – даже при най-малките гадюги, които сами по себе си не определят нищо. А какво остава за една безбожно огромна система от такива малки гадюги, каквато е светът. Най-странното е, че има хора, които стоят и предсказват какво ще или може да ми се случи, съдейки по едните звезди, които са толкова далеч, че едва ли имат такава голяма връзка с нас. Абсолютна глупост! И това нещо се нарича наука – без единни принципи, чисто феноменологично, без доказателство, без даже едно опитно потвърждение, без едно следствие.

Наистина, всеки има правото да говори каквито си иска глупости, да не бъде прав, да се самозаблуждава, но пък да заблуждаваш и другите и да си изкарваш парите от това… Срамота! “Следвайте съветите на звездите – те ще ви помагат и обичат!”… Простотия до шия. Е, тия хора явно добре слушат звездите и затова са страшно преуспели в живота. Вярно, не са спечелили шестица от тотализатора, нито пък са предсказали един катаклизъм или пък терористична атака, но пък гушкат парички покрай тия, които им вярват. Защо ли им се връзват хората? Всичко казва “Е, това е… в хороскопа ми го пишеше и стана!”, но никой не казва: “Баси… друго ми казаха хората сутринта!”. А то си е заплаха: след като още го има това предсказване, то е защото някой им вярва. Днес казва: “Близнаци, стремете се към подписване на договори при преговорите си днес.”. Ами той верно някой ще вземе да подпише договор, щото в хороскопа му така пишело или идиота по телевизията така му казал. Но пък като се прецака, няма да си каже даже, че го е направил, щото някой си звездоброец така му рекъл, камо ли да го съди. Тия астролози не си дават грам сметка, че заради едното нищо може да скапят на някого живота. “Везни, добре ще е да превърнете сексуалния си партньор и в партньор в бизнеса.”. Абе хора, добре ли сте?! Приятелката ми коя зодия е? И как въобще могат да поставят 1/12 от населението на света под общ знаменател?! “Ако искате повече, позвънете на телефон ********, за персонален хороскоп.”. Сигурно там ще ми кажат и как да превърна приятелката си в бизнес партньор. Тоз бил най-добрият. Наука ли е нещо, което по едни и същи данни дава различни резултати. Направете си експеримента да сравните хороскопите в 3-4 вестника. Да не говорим за това, че имало, освен тоз най-популярния, и китайски хороскоп, пък и други, дето не ги знам.

Отивам аз в някакво магазинче, да си купя някакъв сувенир – е, просто така, да ми краси стената, пък и за подаръче. Харесвам си едно наистина готино изработено дървено.. ммм… нещо, което спокойничко потраква и при най-лекия ветрец. Добре де, на мен не ми трябва да ми обясняват, че било предпазвало от крадци. Недейте така бе, хора, ще взема да се вържа и няма да си заключвам квартирата. Търся някой, който да ми обясни по какво се определя кое от какво пази, кого е предназначено да закриля и т.н.. Аз, например, не мога да разбера с какво ми помага един аквамарин на врата и защо само на моята зодия? Инак се стараят хората да ме убедят, че е много полезно.

Айде, ще пропусна гледачките на пасианси, кафе, очи, честни ръце, ушна кал, пломби, пакетчета от дъвки Orbit и др. – те са ясни, пък и друго ми е по-интересно. Тези неща на хората им ги насаждат от малки. На един лагер едни приятели успяха да си втълпят, че от стената на бяната висят някакви трупове, а до оградата виели бели вълци… и то само защотото е 13ти петък. Да де, на 14ти събота се оказа, че нито чергите на управителя за трупове, нито мастиите – бели вълци, но пък аз останах с убеждението, че 13ти петък е наистина нещо ужасно. Вълците виели срещу луната по пълнолуние, значи стават страшни работи. А и 7те години нещастие при счупено огледало; настъпваш някого и се скарвате; ако се целунете през прага – нещастие; фаталната “дама пика”, която не трябва да викаш нощем… Все неща, които се насаждат на хлапетата и заради които после вярват на измишльотините на някакви си астролози, гадателки и т.н..

Честно да си призная, чета фентъзи, харесвам “Властелина на пръстените”, слушам Rhapsody, но съм склонен да вярвам повече в Robocop, отколкото в дракони.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: